BAB 5 : PRINSIP MEMASAK


PENGENALAN

Dalam penyediaan sajian, terdapat pelbagai kaedah memasak yang      boleh
digunakan. Sajian dapat dihasilkan dengan lebih cepat, menarik dan mempunyai
kepelbagaian dari segi warna, tekstur, rupa dan rasa. Penyediaan makanan
bertambah mudah dan efisien dengan penggunaan pelbagai jenis alat penjimat
masa.
Antara tujuan memasak ialah:

KESELAMATAN

Haba panas semasa memasak akan membunuh mikroorganisma yang terkandung dalam makanan. Ini dapat mengelakkan makanan daripada cepat rosak. Toksin asli dalam makanan seperti kacang panggang akan dapat dimusnahkan.

MEMUDAHKAN PENCERNAAN

Makanan dapat dilembutkan setelah dimasak. Ini menjadikan makanan itu
lebih mudah dikunyah dan dicernakan. Contohnya daging, ubi kentang,
telur dan sayur berdaun hijau.

MEMBAIKI RUPA DAN TEKSTUR MAKANAN

Makanan menjadi lebih menyelerakan dari segi rupa dan tekstur jika di
masak dengan kaedah yang sesuai. Contohnya, ikan bilis yang digoreng
sehingga garing dan wangi atau ditumis dengan sambal.

MEMPELBAGAIKAN MASAKAN
Makanan boleh dimasak dengan pelbagai cara untuk menghasilkan
masakan yang pelbagai, menarik dan menyelerakan. Contohnya ubi
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: